Skontaktuj się z nami

Odwiedź nas:
ul. Warszawska 65 98-100 Łask
Napisz:
bok@over-group.pl
Zadzwoń na bezpłatną infolinię:
+48 800 706 986

Blog

Nowość Milkstop bolus

Milkstop bolus – nowość w ofercie OVER Agro

Produkt Milkstop bolus skutecznie ogranicza rozwój stanów zapalnych wymienia w okresie zasuszania, tym samym obniżając liczbę komórek somatycznych w kolejnej laktacji.

Nowy bolus od firmy OVER Agro dzięki swojemu unikalnemu składowi wspomaga proces zasuszania, zmniejszając sekrecje mleka w pęcherzykach mlekotwórczych. Milkstop wspomaga formowanie się czopa keratynowego, stanowiącego naturalną barierę fizyczną, chroniącą przed wnikaniem drobnoustrojów chorobowych do kanału strzykowego.

Milkstop bolus pomaga walczyć z bólem

Dodatkowo, nasz nowy preparat niweluje ból spowodowany wysokim ciśnieniem w wymieniu powstałym po zaprzestaniu doju i wykazuje działanie antystresowe.

Zalecany czas trwania okresu zasuszenia to 7-8 tygodni. Skracanie go do 4-5 tygodni posiada więcej wad niż zalet, natomiast wydłużanie nie przynosi żadnych korzyści.

Zasuszenie to jeden z ważniejszych okresów w całym cyklu produkcyjnym

To właśnie od zasuszania zależy, jaki będzie przebieg kolejnej laktacji i wydajność krowy. To także idealny okres, aby wyeliminować drobnoustroje chorobotwórcze i zapobiec nowym zakażeniom.

Zasady, jakich powinno się przestrzegać podczas zasuszania:

  • zasuszane powinny być tylko krowy zdrowe, nieposiadające zapaleń wymienia i innych schorzeń metabolicznych;
  • dawka żywieniowa powinna zawierać odpowiednią ilość energii, białka i włókna;
  • należy pamiętać o dodatku minerałów i witamin niezbędnych do pokrycia zapotrzebowania krowy wynikającego z rozwoju płodu;
  • dodatki mineralno-witaminowe powinny być dostosowane zarówno na pierwszy okres zasuszenia, jak i na drugi;
  • kondycja krowy powinna mieścić się w przedziale punktowym między 3,25 a 3,5 w skali BCS;
  • należy zwierzęciu zapewnić stały dostęp do wody;
  • trzeba oddzielić zasuszane krowy od reszty stada;
  • w trakcie zasuszenia należy przestrzegać zasad higieny, zastosowany powinien być predipping i postdipping;
  • krowy powinny być zasuszane jednostopniowo, przy zdrowym wymieniu dość szybko tworzy się naturalny czop keratynowy, zamykający strzyk.

Ten tekst może Cię zainteresować:

Wpływ wybranych czynników na płodność krów