Produkt Milkstop bolus skutecznie ogranicza rozwój stanów zapalnych wymienia w okresie zasuszania, tym samym obniżając liczbę komórek somatycznych w kolejnej laktacji.
Nowy bolus od firmy OVER Agro dzięki swojemu unikalnemu składowi wspomaga proces zasuszania, zmniejszając sekrecje mleka w pęcherzykach mlekotwórczych. Milkstop wspomaga formowanie się czopa keratynowego, stanowiącego naturalną barierę fizyczną, chroniącą przed wnikaniem drobnoustrojów chorobowych do kanału strzykowego.
Milkstop bolus pomaga walczyć z bólem
Dodatkowo, nasz nowy preparat niweluje ból spowodowany wysokim ciśnieniem w wymieniu powstałym po zaprzestaniu doju i wykazuje działanie antystresowe.
Zalecany czas trwania okresu zasuszenia to 7-8 tygodni. Skracanie go do 4-5 tygodni posiada więcej wad niż zalet, natomiast wydłużanie nie przynosi żadnych korzyści.
Zasuszenie to jeden z ważniejszych okresów w całym cyklu produkcyjnym
To właśnie od zasuszania zależy, jaki będzie przebieg kolejnej laktacji i wydajność krowy. To także idealny okres, aby wyeliminować drobnoustroje chorobotwórcze i zapobiec nowym zakażeniom.
Zasady, jakich powinno się przestrzegać podczas zasuszania:
- zasuszane powinny być tylko krowy zdrowe, nieposiadające zapaleń wymienia i innych schorzeń metabolicznych;
- dawka żywieniowa powinna zawierać odpowiednią ilość energii, białka i włókna;
- należy pamiętać o dodatku minerałów i witamin niezbędnych do pokrycia zapotrzebowania krowy wynikającego z rozwoju płodu;
- dodatki mineralno-witaminowe powinny być dostosowane zarówno na pierwszy okres zasuszenia, jak i na drugi;
- kondycja krowy powinna mieścić się w przedziale punktowym między 3,25 a 3,5 w skali BCS;
- należy zwierzęciu zapewnić stały dostęp do wody;
- trzeba oddzielić zasuszane krowy od reszty stada;
- w trakcie zasuszenia należy przestrzegać zasad higieny, zastosowany powinien być predipping i postdipping;
- krowy powinny być zasuszane jednostopniowo, przy zdrowym wymieniu dość szybko tworzy się naturalny czop keratynowy, zamykający strzyk.
Ten tekst może Cię zainteresować: