Nieprawidłowość w sposobie poruszania się krowy określa się jako kulawiznę. Jest to objaw kliniczny wykazywany przez zwierzę jako następstwo schorzeń narządów ruchu. Schorzenia te są jednym z najważniejszych i generujących znaczne straty ekonomiczne problemów zdrowotnych notowanych w stadach krów mlecznych. Kulawizny u bydła to problem, który ma charakter globalny. Może on dotyczyć w skali rocznej nawet jednej czwartej populacji krów mlecznych.
Kulawizny u bydła mają wieloczynnikową etiologię obejmującą m.in. aspekty genetyczne, żywieniowe a przede wszystkim technologiczne związane ze sposobem utrzymania i pielęgnacji zwierząt, wyposażeniem technicznym farm, a także w znacznym stopniu z prawidłowym żywieniem bydła.
Wyróżnić można 4 kategorie przyczyn, które prowadzą do powstawania kulawizny u bydła.
Pierwsza obejmuje przerwanie ciągłości rogu, powodujące wynaczynienia (krwawienia) w obrębie podeszwy lub linii białej, a w następstwie tworzenie się w tych miejscach wrzodów i ropni.
Druga kategoria dotyczy zapaleń wywołanych zakażeniami skóry palców oraz tworzywa racicowego.
Trzecia to klasyczny ochwat, a grupa czwarta wywołuje martwicę skóry.
Należy podkreślić, że blisko 90% kulawizn u bydła dotyczy kończyn tylnych z uwagi na zdecydowanie większe obciążenia występujące w tej okolicy ciała, z czego większość dotyczy zewnętrznych palców.
W ostatnich latach kulawizny u bydła występują coraz częściej, co jest wynikiem równoczesnego zwiększania się masy ciała i wydajności krów. Uważa się, że obecnie u ponad połowy zwierząt występują one co najmniej raz w roku. Choroby racic, na tle których powstają kulawizny u bydła, uważane są za trzecią, po niepłodności i mastitis, grupę przyczyn powodujących straty w hodowli krów mlecznych. Przewlekłe choroby kończyn, którym jednocześnie towarzyszy ból i dyskomfort, generują znaczne straty ekonomiczne. Kulawizny u bydła powodują spadek wydajności mleka o około 10 proc., co w przeliczeniu na krowę wynosi od 270 do 440 kg mleka oraz zwiększają brakowanie krów. Szacuje się, że odsetek krów eliminowanych ze stad z powodu schorzeń racic i ich powikłań wynosi obecnie ok. 15-25%, a w stadach wysokowydajnych może dochodzić nawet do 50%.
Prawidłowe rozpoznanie jednostki chorobowej będącej przyczyną kulawizny u bydła daje możliwość podjęcia optymalnych kroków leczniczych i odpowiednich działań profilaktycznych. Zasadniczo choroby racic mogą powstawać na tle niezakaźnym lub zakaźnym. Wybrane choroby racic powodujące kulawizny u bydła to:
Aseptyczne zapalenie tworzywa racicowego
Jednym z częściej występujących schorzeń, na tle których rozwija się kulawizna jest ochwat (laminitis), czyli aseptyczne zapalenie tworzywa racicowego. Jest to schorzenie, w którym struktury skórne i naczynia krwionośne pomiędzy kośćmi stopy i warstwą skóry a rogiem racicowym są uszkodzone. Choroba obejmuje równocześnie racice obu tylnych kończyn, rzadko wszystkich kończyn lub tylko przednich. Chore krowy niechętnie wstają, przyjmują nieprawidłową postawę, wysuwają kończyny do przodu, czasem krzyżują przednie kończyny, pobierają pokarm w pozycji klęczącej. Stwierdza się bolesność racic i koronki. Na podeszwie, po zestruganiu widoczne są czerwonawe przebarwienia. W ostrej postaci choroby następuje wzrost temperatury ciała, tętna oraz oddechów. Przewlekła postać ochwatu powoduje nieodwracalne zniekształcenia racic.
Chcąc uniknąć ochwatu należy zapobiegać chorobom metabolicznym i żywić krowy zbilansowanymi dawkami o właściwym składzie. Wysoki udział pasz treściwych, nadmiar węglowodanów łatwostrawnych oraz zbyt mała ilość węglowodanów strukturalnych (włókna) w dawce pokarmowej sprzyjają występowaniu laminitis. Wśród przyczyn ochwatu wymienia się także predyspozycje genetyczne związane z małą wytrzymałością układu kostno-stawowo-więzadłowego kończyn i rogu racicowego, zapalenia macicy i wymienia, powikłania porodowe oraz niewłaściwe warunki środowiskowe (mało ściółki, mało ruchu, zła nawierzchnia).
Wrzód podeszwy
Wrzód podeszwy (wrzód Rusterholza) jest schorzeniem tworzywa podeszwowego w miejscu, gdzie ścięgno mięśnia zginacza palca przyczepia się do kości racicowej. Najczęściej występuje na zewnętrznej racicy tylnej kończyny. Wywołuje kulawiznę o różnym stopniu nasilenia, która może być jednak słabo wyrażana, jeśli wrzód występuje w obu kończynach. Objawia się stanem zapalnym między tworzywem a podeszwą rogową. Klinicznie obserwuje się niechęć krów do poruszania się. Następuje przedłużenie fazy wstawania („klękanie” na nadgarstkach), a przy zajęciu obu nóg krowy przyjmują postawę „siedzącego psa”. Widoczne jest odwodzenie chorej kończyny odciążające zewnętrzną racicę. W zaawansowanej chorobie krowy tracą apetyt. Najbardziej podatne na owrzodzenie podeszwy są krowy zapasione, z nieprawidłowo uformowanymi racicami, z wadami postawy oraz miękkim rogiem kopytowym. Schorzeniu sprzyja przebywanie krów na twardej, zanieczyszczonej i nierównej nawierzchni. W leczeniu istotne jest poprawne ukształtowanie racicy. Do profilaktyki należy systematyczna korekcja oraz kąpiele racic.
Pedi – bolus poprawiający stan zdrowia racic.
- wspomaga odbudowę rogu racicy
- wzmacnia i uelastycznia racice
- aktywizuje układ odpornościowy do walki z infekcją
Choroba linii białej
Ze wrzodem podeszwy mylone jest czasami inne niezakaźne schorzenie – choroba linii białej. Polega ono na przerwaniu połączenia pomiędzy ścianą racicy i podeszwą. Zazwyczaj występuje ostra postać choroby, która atakuje zewnętrzne racice kończyn tylnych. Zwierzę dotknięte tą chorobą może chodzić z kończyną odwiedzioną bocznie od ciała, a stojąc może opierać cały ciężar na racicy przyśrodkowej.
Pierwszym symptomem schorzenia są czerwone bruzdy na podeszwie wzdłuż linii białej. Z czasem dochodzi do rozwarstwienia między podeszwą a ścianą boczną racicy i do wykruszania się rogu na przejściu podeszwy w opuszkę. Często dochodzi do zaatakowania wierzchołka puszki racicowej. Jeżeli proces chorobowy nie sięga do tworzywa racicowego, to zmiany chorobowe są niegroźne. Jednak jeżeli tworzywo jest zaatakowane, to powstaje stan zapalny. Może on sięgać aż do korony, co powoduje odpadanie całych płatów ściany bocznej racicy. Jeżeli proces jest bardzo posunięty dochodzi do krwawych i ropnych wypływów, co dla krów jest bardzo bolesne. Przyczyny choroby nie są do końca określone. Jej powstawaniu sprzyjają błędy żywieniowe, prowadzące do kwasicy i ochwatu, a także zbyt niski poziom związków mineralnych, co powoduje osłabienie substancji kitowej łączącej komórki rogowe. W procesie leczenia stosuje się korekcję i opatrunki z maścią. Aby zapobiec chorobie należy zoptymalizować dawkę pokarmową i pamiętać o regularnej pielęgnacji racic.
Ropowica międzypalcowa
Bakteryjną chorobą zakaźną racic jest ropowica międzypalcowa, bardziej znana jako zanokcica. Inne jej nazwy to zastrzał lub zgnilizna racic. Choroba powoduje ostre zapalenie szpary międzyracicowej, rozprzestrzeniające się w tkance łącznej racicy, co powoduje jej obumieranie i kulawiznę najwyższego stopnia. Zazwyczaj dotyczy jednej kończyny, jednak nie jest to regułą. Jest chorobą bardzo bolesną, co wpływa na utrudnione poruszanie się i mniejsze pobranie paszy. To w rezultacie ujemnie odbija się na wydajności. Bramę wnikania bakterii powodujących stan zapalny stanowi najczęściej uraz mechaniczny. Typowymi objawami są: nagłe wystąpienie kulawizny, obrzęk międzypalcowy, a w konsekwencji oddalenie się od siebie końców racic, wtórna martwica międzypalcowa, a także obecność ropy i charakterystycznego cuchnącego zapachu. Chore zwierzę należy odizolować od reszty stada, gdyż zanokcica w krótkim czasie może zaatakować kolejne sztuki.
Zapalenie skóry palca
Zapalenie skóry palca (choroba Mortellaro, brodawki kosmate, truskawkowa zgnilizna racic, malinowa opuszka) to powierzchowne owrzodzenie nieowłosionej skóry pomiędzy raciczkami a tylnym odcinkiem szpary międzypalcowej. Zmiany są owalne, często chropowate i brodawkowate. Sięgają od 0,5 cm do 6 cm średnicy, a rozrastając się, kształtem zaczynają przypominać truskawkę. Z czasem tworzą się bolesne wrzody, perforujące do szpary międzyracicowej. W miejscu powstawania schorzenia dochodzi do przekrwienia, następnie do patologicznego rogowacenia warstwy rogowej naskórka i wysięków surowiczo-włóknistych. Wokół rozprzestrzeniającej się zmiany tworzy się biała obwódka z nastroszonymi, dłuższymi włosami. Zmiana ta wpływa na pękanie i spłaszczanie sąsiadującego rogu racicowego, co może doprowadzić do jego odklejania.
Choroba dotyczy głównie kończyn tylnych, sporadycznie przednich. Nie ustalono dotychczas dokładnej przyczyny powstawania schorzenia. W zmienionych tkankach rozpoznano około 20 rodzajów różnych patogenów. W niektórych stadach zachorowalność wynosi nawet 50% populacji. Przyczyną choroby są złe warunki higieniczne – wilgotne i zanieczyszczone podłoża. Brak leczenia choroby skutkuje zmianami w kształcie rogu podeszwy racicy.
Blue bath forte – stężony roztwór do kąpieli racic.
- wspomaga proces odbudowy rogu racicy
- działa kompleksowo i profilaktycznie
- oparty na chelatach miedzi i cynku
Ocena lokomocji
Prostą czynnością, która dostarcza podstawowych informacji na temat stopnia kulawizny u poszczególnych krów jest ocena ruchu krowy (z jęz. angielskiego locomotion scoring). Do oceny lokomocji (poruszania) krów wykorzystuje się 5-punktową subiektywną skalę oceny. Metoda oparta jest na obserwacji krowy w pozycji stojącej oraz w ruchu, na twardym podłożu, ze zwróceniem szczególnej uwagi na linię grzbietu.
W ocenie tej za zdrowe uznawane są krowy, które otrzymały ocenę na poziomie 1 pkt. Są to krowy, które charakteryzują się prostą linią grzbietu zarówno w czasie spoczynku, jak i podczas ruchu, a ich kończyny ustawione są prawidłowo.
Oceny 2 i 3 pkt. oznaczają podkliniczną kulawiznę. Ocenę 2 pkt. przyznaje się krowom, u których linia grzbietu w pozycji stojącej jest prawidłowa, ale podczas poruszania się lekko kuleją z nieznacznym wygięciem grzbietu. U krów, których lokomocję oceniono na 3 pkt. stwierdza się łukowato wygięty grzbiet zarówno w pozycji stojącej, jak i podczas chodu. Obserwuje się także, że krowa stawia krótkie kroki jedną lub kilkoma nogami.
W przypadku ocen 4 i 5 pkt. mówimy o klinicznej kulawiźnie. Ocena 4 pkt odnosi się do krów z trwale wygiętym grzbietem i upośledzeniem wykroku przynajmniej jednej kończyny. Do oceny 5 pkt., świadczącej o ostrej kulawiźnie, kwalifikują się zwierzęta ciężko kulejące, które poza stale silnie wygiętym grzbietem wykazują skrajną niechęć lub nawet niezdolność do przenoszenia ciężaru na chore kończyny. Obserwuje się u nich trudności w podnoszeniu się z pozycji leżącej lub w ogóle nie wstają.
Kulawizny u bydła – profilaktyka
Wiele zmian chorobowych racic w początkowym stadium nie powoduje wyraźnych kulawizn z objawami. Mogą być zatem trudne do wykrycia, gdy poddajemy krowy tylko ocenie chodu. Obserwacje praktyczne wskazują, że u 70% krów choroby racic wykrywane są dopiero podczas korekty racic. Stąd za jedną z głównych funkcji korekty racic uważa się wykrywanie zmian chorobowych we wczesnej, podklinicznej fazie. Drugą, równie ważną funkcją jest zapobieganie uszkodzeniom racic przez wczesne korygowanie ich obciążenia. Należy podkreślić, że korekta racic wpływa na zmniejszenie częstotliwości występowania kulawizn pod warunkiem, że została prawidłowo wykonana. Po prawidłowo wykonanej korekcie masa zwierzęcia jest optymalnie rozłożona na wszystkie kończyny, a także w obrębie racic.
Prostym i skutecznym zabiegiem zapobiegającym rozwojowi infekcji kończyn jest kąpiel racic z zastosowaniem odpowiednich preparatów odkażających. Wystarczy zaopatrzyć się w przeznaczoną do tego celu wannę do dezynfekcji racic. Zabieg powinien obejmować dwa etapy: kąpiel wstępną – oczyszczającą oraz kąpiel profilaktyczno-leczniczą. Przed wejściami do obór można także umieścić maty do dezynfekcji obuwia i racic, zapobiegające roznoszeniu drobnoustrojów.
OVERmax hoof bath – stężony roztwór do kąpieli racic.
- wspomaga proces odbudowy rogu racicy
- działa kompleksowo i profilaktycznie
- oparty na aldehydzie glutarowym
Ilość i jakość dawki pokarmowej ma znaczenie
Istotną rolę w zdrowotności kończyn u krów mlecznych odgrywa skład ilościowy i jakościowy dawki pokarmowej. Stosowanie w żywieniu dawek pokarmowych opartych na paszach o wysokiej zawartości skrobi powoduje szybką fermentację i prowadzi do kwasicy żwacza. To z kolei obniża jakość rogu racicy, który staje się bardziej miękki. Tym samym jest on bardziej narażony na zużycie (ścieranie, pękanie), co stwarza większe ryzyko uszkodzenia. Wysokie pobranie przez krowy łatwostrawnych cukrów przy jednocześnie niskim pobraniu włókna powoduje obniżenie pH żwacza i wydzielanie histaminy oraz endotoksyn, które po przedostaniu się do krwioobiegu niszczą naczynia włosowate w racicach, powodując wytwarzanie słabej jakości tkanki rogowej. Z kolei wysoki poziom białka zwiększa szybkość wzrostu rogu racicy, który może powodować przerost i nieprawidłowy rozkład ciśnienia. Taka sytuacja może powodować ryzyko uszkodzenia racicy i wydłużenie czasu trwania kulawizny. Istotną rolę w jakości tkanki rogowej odgrywa podaż mikro- i makroelementów oraz witamin w dawce pokarmowej.
Niedobór siarki, miedzi, cynku, selenu, manganu, kobaltu, retinolu i biotyny, czyli pierwiastków i witamin biorących udział w metabolizmie keratyny, powoduje obniżenie jakości rogu. To niekorzystnie wpływa na zdrowie racic. Wykazano m.in., że podawanie w dawce około 20 mg biotyny dziennie na krowę powodowało obniżenie liczby przypadków kulawizn nawet o 50% już po 4-6 miesiącach od rozpoczęcia suplementacji. Należy podkreślić także, że miedź, cynk, selen i mangan są składnikami enzymów o działaniu antyoksydacyjnym. Stres oksydacyjny powoduje niszczenie naczyń włosowatych w racicy, a tym samym zaburza dostarczanie tlenu i substancji odżywczych, co w konsekwencji decyduje o powstawaniu rogu słabej jakości.
Choroby racic, poza stratami ekonomicznymi, są przyczyną znacznego obniżenia komfortu zwierząt oraz ich cierpienia. Należy więc dołożyć wszelkich starań i podejmować działania profilaktyczne, by zapobiegać ich występowaniu.
Dr hab. Ewa Januś
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności
Pracownia Ekologicznej Produkcji Żywności Pochodzenia Zwierzęcego
Literatura dostępna u autora.