Cielęta rodzą się z nierozwiniętym przewodem pokarmowym. W początkowym okresie życia ich przewód pokarmowy ma budowę niemal identyczną jak u zwierząt monogastrycznych np. psa czy świni.
Problemy „z nogami” u krów są wciąż bagatelizowane mimo, że stanowią przyczynę znacznych strat finansowych. Na świecie coraz więcej uwagi poświęca się analizowaniu konsekwencji występowania schorzeń racic.
Optymalna płodność należy do czynników warunkujących ekonomiczne wyniki gospodarstw zajmujących się chowem i hodowlą bydła. Wszelkie działania mające na celu zwiększenie współczynnika reprodukcji są niezwykle pożądane.
Pierwsze tygodnie życia cieląt są kluczowe w ich odchowie, a jednym ze schorzeń występujących w tym okresie jest problem biegunek.
Osiągnięcie jak najwyższej wydajności mleka jest celem większości Hodowców krów. Niestety opłacalność mierzona różnicą pomiędzy przychodem ze sprzedaży mleka, a kosztami produkcji nie zawsze wychodzi zadowalająco.
Mocznik stanowi produkt końcowy metabolizmu azotu u przeżuwaczy. Koncentracja mocznika w mleku jest proporcjonalna do ilości amoniaku niewykorzystanego przez mikroorganizmy żwacza do syntezy własnego białka.
Niskie ceny mleka, kary za przekroczenie kwot mlecznych oraz niedobór kiszonek i ich niska jakość, spowodowane suszą są w tym roku wyzwaniem dla wielu Hodowców krów.
Nieprawidłowość w sposobie poruszania się krowy określa się jako kulawiznę. Jest to objaw kliniczny wykazywany przez zwierzę jako następstwo schorzeń narządów ruchu. Schorzenia te są jednym z najważniejszych i generujących znaczne straty...
Okres letni to dla Hodowców krów mlecznych najbardziej pracowity czas w ciągu roku. Wtedy przygotowywane są podstawowe pasze objętościowe w postaci kiszonek z traw, lucerny, koniczyny bądź ich mieszanek. W bieżącym roku...
Utrzymanie liczby komórek somatycznych w mleku na odpowiednim poziomie stanowi wyzwanie.