Cielęta rodzą się z nierozwiniętym przewodem pokarmowym. W początkowym okresie życia ich przewód pokarmowy ma budowę niemal identyczną jak u zwierząt monogastrycznych np. psa czy świni.
Osiągnięcie jak najwyższej wydajności mleka jest celem większości Hodowców krów. Niestety opłacalność mierzona różnicą pomiędzy przychodem ze sprzedaży mleka, a kosztami produkcji nie zawsze wychodzi zadowalająco.
Mocznik stanowi produkt końcowy metabolizmu azotu u przeżuwaczy. Koncentracja mocznika w mleku jest proporcjonalna do ilości amoniaku niewykorzystanego przez mikroorganizmy żwacza do syntezy własnego białka.
Niskie ceny mleka, kary za przekroczenie kwot mlecznych oraz niedobór kiszonek i ich niska jakość, spowodowane suszą są w tym roku wyzwaniem dla wielu Hodowców krów.
Choroby racic są jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych w hodowli bydła mlecznego i przyczyną znacznych strat finansowych dla hodowców.
Porażenie poporodowe jest jednym z czynników wpływających na opłacalność produkcji mleka.
Liczba komórek somatycznych (LKS) to jeden z podstawowych parametrów mleka od którego uzależniona jest cena, jaką płaci mleczarnia Hodowcy krów.
Pierwsze dni laktacji to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu wielu krów. Ogromny stres dla zwierząt wynika już z samego porodu (niejednokrotnie bardzo ciężkiego) oraz faktu odebrania krowom-matkom nowo narodzonych cieląt.
Pierwsze dni życia cieliczki decydują o tym, czy będzie w przyszłości zdrową i wydajną krową. Warto w tym czasie dopilnować, aby niczego jej nie zabrakło, a przede wsztysktim zadbać, aby dostała dobrej...
Wychów cieląt jest bardzo istotnym elementem cyklu produkcji mleka i żywca wołowego. Wraz z intensyfikacją produkcji bydła wzrasta poziom brakowania oraz nasilają się problemy z rozrodem.